‘Weerwolven van Wakkerdam’

“Het kleine plaatsje Wakkerdam wordt al maanden geteisterd door bloeddorstige weerwolven. Kun jij uitvinden wie weerwolf is en ze allemaal uitroeien voor het te laat is?”

De start van een leuk spel die zich afspeelt in het al maanden onrustige dorpje wakkerdam. De bedoeling van dit spel is hiermee direct uitgelegd en is het alleen nog maar noodzaak om de karakters en het spelverloop toe te lichten.

Het gekozen Thema

Het gekozen thema is ‘angst’ een thema die heel het spel aan bod blijft. Het is angst om vermoord te worden door de weerwolven en als straf niet meer deel mogen nemen aan het spel.

Doelgroep

Het is een spel die voor een brede groep beschikbaar is, het spel is te spelen met minimaal vier personen en is met de uitbreidingsset beschikbaar voor honderd personen. Verder is het spel speelbaar vanaf de leeftijd 6 jaar. Het spel is geschikt voor groepen en richt zich hier ook op, de verschillende karakters maken het ook voor grotere groepen erg aantrekkelijk om te spelen.

Spelverloop

Zoals de inleidingszin al vermeld heeft is het de bedoeling om de weerwolven uit te roeien. In het spel is er één verteller die het spel leidt en er voor zorgt dat er een duidelijke lijn in het spel blijft. Het spel speelt zich overdag en in de nacht af, zodra het nacht wordt worden alle karakters (zie uitleg karakters) om de beurt wakker gemaakt door de verteller en mogen de wolven unaniem stemmen wie er vermoord wordt. Na dat het nacht is geweest wordt iedereen wakker en verteld de verteller wie er vermoord is en krijgen de overlevende een aantal minuten de tijd om te overleggen wie ze denken dat er een weerwolf is en er uit willen stemmen. Na dit overleg moment word er gestemd op wie het volk denkt dat de weerwolf is, degene met de meeste stemmen wordt vermoord en op deze manier is het de bedoeling dat uiteindelijk alle weerwolven vermoord worden voordat het dorp uitgeroeid is.

Karakters:

Weerwolven                   (mogen in de nacht unaniem iemand
kiezen die ze opeten)

Burgers                           (geen speciale krachten, mogen wel
stemmen)

Ziener                              (mag in de nacht van 1 iemand een kaart
in zien)

Onschuldig meisje         (mag stiekem spieken als de weerwolven
wakker worden)

Heks                                 (is in bezit van een levenselixer en een
drank des doods en mag beide 1 keer in
het spel gebruiken, dit doet de heks ook
s ‘nachts)

Jager                                (Als de jager wordt vermoord mag hij nog
1 schot lossen, deze persoon zal hij dan
mee nemen zijn graf in)

Cupido                             (word de eerste nacht wakker gemaakt om
2 mensen te koppelen, bij overlijden van
de een zal de ander ook overlijden van
verdriet)

Dief                                  (wordt de eerste nacht wakker gemaakt
mag een kaart stelen van iemand anders)

Burgemeester                (zijn stem is meer waard als de stemming
gelijk is)

Magic Circle

De magic circle is bij dit spel ook letterlijk een circle. Alle spelers zitten in een circle met de verteller die in het midden staat en heen en weer kan lopen. Hierdoor sluit je andere afleidingen uit en zo blijft de magic circle in takt. Ook is het een interactief spel en ben je continue bezig het is daarom ook niet echt mogelijk om met je telefoon of iets dergelijks bezig te zijn, mocht dit toch wel gedaan worden verbreekt dat inderdaad direct de magic circle en is het spel direct minder aantrekkelijk.

Ook is het belangrijk dat er een duidelijke en overtuigende verteller aanwezig is (gekozen uit je vrienden) die er voor zorgt dat je in het spel gezogen wordt als het waren en er voor zorgt dat je helemaal op gaat in het spel binnen de kring en eigenlijk alles vergeet wat er om je heen gebeurt.

Meaningful play

Meaningful play in dit speel is overduidelijk het feit dat je direct merkt wie er vermoord worden (en dus niet meer deel mogen nemen aan het spel). Spelers willen er dus alles aan doen om niet vermoord te worden en dit geeft ook direct de spanning bij het wakker worden als de weerwolven of eventueel de heks iemand vermoord zou kunnen hebben. Verder zit de meaningful play hem in de stemrondes en uiteindelijk de zichtbare verhoudingen in de groep (weerwolven en burgers). Het is voor de speler extra spannend en trekt je aan doordat je zowel geen invloed als wel invloed hebt over het moorden in Wakkerdam, denk er bijvoorbeeld aan dat als je snachts word vermoord je er niet zoveel aan kan doen maar dat tijdens de stemronde bijvoorbeeld alles op alles kan zetten om de inwoners van het dorp er te van overtuigen dat jij absoluut geen weerwolf bent en dus niet vermoord wordt door je eigen dorpsgenoten. Kortom het is een spel met meerdere facetten die ervoor zorgen dat dit een spel is met een erg makkelijke maar uiterst sterke meaningfull play is.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *