Group
Studio Blij
Ontwerpvraag

''Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we patiënten met een vochtrestrictie, middels het bijhouden van een consistente tussenmeting, helpen bij te sturen met een gepaste vocht inname?''

Doelgroep

Patiënten met een vochtrestrictie die na ontslag uit het ziekenhuis thuis hun vochtinname dienen bij te houden.

Vector
Inzichten
Regels en richtlijnen vochtinname
Het volgende wordt aangeraden
om je medicatie in te nemen:

Doe dit tijdens de maaltijd.
Neem je medicatie in met een eetlepel appelmoes of yoghurt. Dit zorgt ervoor dat onnodig vocht in wordt genomen zoals een heel glas water.
Maar sommige medicijnen mogen niet met lactose ingenomen worden. Dus neem het voor de zekerheid in met je maaltijd of met een eetlepel appelmoes.

Vocht vasthouden symptomen:

Vocht kan zich ophopen in de longen waardoor benauwdheid en vermoeidheid ontstaat.
Oedemen (= vochtophoping bij enkels, handen, hart, longen, enzovoort)
Toename buikomvang (zorgt ook voor een mindere eetlust)
Toename gewicht.

De volgende dingen tellen mee als vocht:

Een gemiddelde warme maaltijd (drie opscheplepels groente, drie aardappelen, portie vlees en jus) bevat ongeveer 400 ml vocht. Als u in plaats van de warme maaltijd een gelijke hoeveelheid soep of pap eet, hoeft u daarvoor dus  geen vocht te laten staan. Eet u twee warme maaltijden per dag, dan moet u dit vocht wel in mindering brengen op uw  totale drinkvocht van die dag. Voor 100 gram groenten wordt er 100 ml vocht geteld.

Elk stuk fruit wat u neemt telt mee voor de vochtrestrectie voor elk portie fruit reken je 100 ml vocht. Een gemiddelde portie fruit weegt 125- 150 gram. 1 stuk fruit is bijvoorbeeld: 1 appel, 2 kiwi’s, 2 mandarijnen, 2 kiwi’s, 1 peer, 1 handje  druiven.

Vloeibare voedingsmiddelen die met een lepel gegeten worden zoals soep, pap, vla, yoghurt, appelmoes, compote en ijs.(vocht in 'vaste' voedingsmiddelen worden dus niet geteld, zoals: jam, jus, saus, vocht in groente en vlees). Een schaaltje vla of yoghurt bevat al snel 150 ml vocht.

Dingen waar rekening mee gehouden moeten worden tijdens de vochtrestrictie:

Zout, er zit natrium in wat er voor zorgt dat het lichaam vocht vasthoudt. Verder geeft het ook een dorstig gevoel waardoor je meer wilt gaan drinken.
Alcohol zorgt ook voor een dorstig gevoel maar vooral dat je medicatie niet goed werkt.
Overmatig transpireren, braken en diarree wat veroorzaakt wordt door warm tropisch weer of korts zorgen ook voor veel vochtverlies. in overleg met hun arts kunnen patiënten vragen of ze meer mogen drinken en het innemen van de plaspillen.

Inzicht in de huidige manier
van het bijhouden van de vochtinname

Beschikbare technologieën omslachtig

De huidige technologieën / methoden van het bijhouden van vochtinname zijn omslachtig en outdated. Hiernaast zijn ze ook niet flexibel. Vaak heeft de gebruiker maar één manier van invoeren van hun vochtinname.

Onderhouden van de gezondheid

Het te obsessief bijhouden kan ook teveel focus leggen op de gezondsheidsproblemen die de gebruiker ervaart. Er moet wel een balans zijn en toegankelijk wil je de last hiervan ontnemen.

Maaltijden tellen ook als vochtinname

Een gemiddelde warme maaltijd (drie opscheplepels groente, drie aardappelen, samen met een portie vlees en jus) bevat ongeveer 400 ml vocht. Patienten zijn hier niet voldoende van bewust en weten dit niet goed / voldoende bij te houden.

Gebruiken van huidige apparaten / oplossingen

Beschikbare technologie

Draagbare wearables, slimme (urine)containers zijn beschikbare technologieën voor automatische monitoring van vochtinname.

Beschikbare technologie

Technologieën met datafusie bieden de meest veelbelovende resultaten voor monitoring van vochtinname. Oftewel, wanneer meerdere data inputs samen worden gevoegd.

Beschikbare technologie

Op visie gebaseerde methoden voor inname monitoring tonen potentieel voor niet-intrusieve monitoring van voedsel en vocht.

Beschikbare technologie

Sensoren hebben potentie om een nauwkeurige registratie van eetgedrag in real-life omgevingen te bieden.

Risico’s en valkuilen

De psychologische effecten van consumentdraagbare apparaten worden vaak over het hoofd gezien. Sommige gebruikers nemen gezondere gewoontes aan, terwijl anderen obsessief, bezorgd of gestrest kunnen raken. Dit door bijvoorbeeld door herinnert te worden aan gezondsheidsproblemen, maar ook als de resultaten (vochtinname) niet gelijk zijn aan waar ze in eerste instantie op hoopte.

Risico’s en valkuilen

Patiënten kunnen geen aanpassingen maken of reageren op veranderingen in real-time door onvoldoende responsiviteit van meetapparaten.

Vector
Ontwerprichtlijnen
Lekker zelf doen

De focus te leggen op het bewust bijhouden van de vochtinname.  De verantwoordelijkheid echt bij de patient neer te leggen, maar ze wel tegemoet te komen in het simpel gebruik, wat tegelijk ook efficient moet zijn.

Altijd bij de hand

Een smartfone hebben anno 2024 de meeste mensen wel op zak. Hierdoor kan je gemakkelijk altijd je vochtinname bij houden via dit apparaat. Een flexibele applicatie die toegankelijk is voor elke gebruiker is ons hoofddoel binnen de ontwerprichtlijnen.

De zorg ontzorgen

Door te streven naar een real-time synchronisatie met HIX wordt de communicatie verbeterd en administratieve lasten van de zorgverleners worden verminderd.

Vector
Vorige 3 Concepten
Rectangle
SmartHydrate

SmartHydrate is een innovatief systeem ontworpen om hartpatiënten met vochtrestrictie te helpen hun vochtinname nauwkeurig te monitoren en bij te sturen. Het systeem maakt gebruik van slimme bekers en bakjes die zijn uitgerust met sensoren om het gewicht en volume van eten en drinken te meten. Deze gegevens worden automatisch gesynchroniseerd met een mobiele app, waardoor patiënten eenvoudig hun vochtinname kunnen bijhouden en aanpassen.

Hydro Vision

HydroVision is een geavanceerd systeem dat hartpatiënten met een vochtrestrictie helpt om hun vochtinname nauwkeurig te monitoren en bij te sturen door gebruik te maken van objectherkenningstechnologie en een slimme app. Het systeem herkent automatisch de objecten die patiënten eten en drinken, bepaalt de hoeveelheid vocht die ze bevatten, en registreert deze informatie in een app.

Rectangle
Rectangle
Aqua Guard

AquaGuard is een geïntegreerd systeem dat hartpatiënten met een vochtrestrictie helpt om hun vochtinname nauwkeurig te monitoren en bij te sturen. Het systeem bestaat uit een sensorische armband die de vochtbalans in het lichaam meet, en een spraakgestuurde app die de patiënten helpt bij het bijhouden van hun dagelijkse vochtinname.

Vector
Vector
Eind Product
StartPop up
HydroTrack

HydroTrack is een combinatie van de concepten Hydro Vision en Aqua guard. Een intuïtieve app die vochtinname moeiteloos monitort zonder wearables. HydroTracker biedt de gebruiker verschillende invoermethodes aan om hun vochtinname bij te houden. Voor elke type gebruiker is er een manier. Je kan namelijk:

1. Een camera scan uitvoeren
2. Inspreken
3. Via je toetsenbord de hoeveelheid invoeren

Text inputImage
Zelfstandigheid

Patiënten kunnen zelf makkelijk hun vochtinname invoeren zonder moeite, je hoeft niet meer op zoek naar je pen en papier of meerdere applicaties tegelijk te gebruiken. Verder heb je zelf de keuze welke methode je hanteert.

Scannen resultText to speech
Flexibiliteit

Lekker een kopje koffie doen in de drukke stad? Geen zorgen, type in wat je hebt gedronken. Ben je lekker thuis maar heb je geen zin om je leesbril te pakken? Geen probleem, spreek het in of maak simpelweg een foto van wat je hebt gegeten of gedronken.

Text inputOverzicht pop up
Bewustzijn

Patiënten worden meer bewust van hun vochtinname, door een inzichtelijke user interface. Verder krijgt de gebruiker een notificatie wanneer hij / zij over hun vochtlimiet heen zit.

Invoermethode 1

De speech-to-text functionaliteit werkt! Alleen is deze echter nog niet verwerkt in een daadwerkelijke applicatie. Het advies is om deze code te gebruiken, eenmaal het bovenstaande is al volledig is opgebouwd in een app. Bekijk hier onze korte demonstratievideo

Vector
Vector
Aanbevelingen
Onboarding

Gezien er meerdere invoermethodes zijn, welke ook weer aan een specifiek soort gebruiker of situatie gekoppeld kunnen worden. Hierdoor is het handig om de patiënt te voorzien van een onboarding.
Dit wilt zeggen dat de applicatie de gebruiker meeneemt in hoe hij / zij zo efficiënt mogelijk de applicatie kan gebruiken.

Testen met
diverse gebruikers

Gezien er meerdere gebruikers zijn of verschillende scenario's, kan het verschillen wie welke invoermethode gebruikt en wanneer. Daarom is het belangrijk om met verschilde patiënten te testen. Patiënten met spraakproblemen, welke misschien slechtziend 
zijn of andere beperking hebben.

Uitwerken
invoermethodes

We hebben tijdens dit project nog niet alle invoermethodes werkzaam gekregen. Hiernaast hebben wij ook de invoermethodes niet binnen de tijd weten te verwerken in een  applicatie. Wel is de volledige flow en navigatie uitgewerkt, welke kan worden aangehouden voor de verdere ontwikkeling van de volledige applicatie.

Vector
Namens het team, bedankt!
Img copy
Casper
Img copy
Elize
Img copy
Merel
Img copy
Laura
Img copy
Stevie
Img copy
Ola
Img JPEG
© Studio Blij 2024
Hogeschool rotterdam