Onderzoek thema (Euromast)

De Euromast

Op dinsdag 8 september hebben Emmy Weijler en ik (Sabrina Rhemrev) de Euromast bezocht. De Euromast is 185m hoog en hoogste toren van Nederland, die open is voor publiek.

De Euromast werd ter gelegenheid van de Floriade in 1960 door architect Huig Maaskant en aannemer neergezet in Het Park. De locatie was gekozen, omdat de mensen in dit tijdperk de toren gelijk konden zien wanneer ze Rotterdam over de snelwegen binnen reden. Helaas groeide de stad en werden gebouwen steeds hoger waardoor de Euromast minder zichtbaar werd. De Euromast was in dit tijdperk nog maar 107m hoog, maar in 1970 werd er een hoger stuk op de Euromast geplaatst. Dit deel was 85m hoog. 

De Euromast beschikt verder nog over een Euroscoop. Dit is een lift, die rondom beglaasd is. Je kunt met deze lift vanaf het Euroscoopdek op 112m hoogte naar het hoogste punt op 180m hoogte. Toen wij de Euromast bezochten was het Euroscoopdek helaas gesloten, waardoor wij niet naar het hoogste punt konden gaan. Wel merkten wij, dat de liften erg snel waren. Binnen enkele seconden waren wij op een aardig hoge verdieping. Tijdens deze `rit` kreeg je zelfs een muziekje te horen om het allemaal wat aangenamer te maken.

Na genoten te hebben van een prachtig uitzicht en ons eigen Euromast muntje gemaakt te hebben – op de Euromast stond een machine, waar je dit mee kon doen – was het tijd om te praten met wat bezoekers. De eerste paar interviews waren moeizaam, doordat de bezoekers, die wij aanspraken toeristen waren en geen Nederlands konden. Onze Spaanse vaardigheden zijn niet zo best dus waren wij op zoek gegaan naar Nederlands sprekende mensen. Dit was het resultaat:

“Wat vind U typisch Rotterdam?”
Persoon 1: “Het feyenoord stadion is typisch Rotterdam! Verder ook de brug, de Erasmusbrug. Natuurlijk ook de Euromast.”
Persoon 2: “De havens zijn typisch Rotterdam. Verder de Euromast.”
Persoon 3: “Het is er interessant.”

“Wat vind U bijzonder aan Rotterdam?”
Persoon 1: “Het is er niet vies. Het is er schoon. De straten zijn schoon. Je hebt er ook hele behulpzame mensen. Iedereen helpt elkaar.”
Persoon 2: “Het water is bijzonder. Verder de druktes, ik kom zelf van het platteland, daar houd ik niet zo van.”
Persoon 3: “Het is er groter dan verwacht. De gebouwen zijn heel hoog.”

Al met al was het een erg geslaagd tripje. Het uitzicht was prachtig en zeker de moeite waard. Wij raden iedereen het daarom aan een keertje te bezoeken!

11722047_10201014187994943_8723123260286547708_o

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *