Spelanalyses Sabrina

Sabrina Rhemrev

Pesten

Hoe zou je de gebruiksaanwijzing kunnen verbeteren?
Over het algemeen vind ik de spelregels best duidelijk. Misschien zou je het nog meer kunnen verduidelijken door er bijvoorbeeld afbeeldingen aan toe te voegen van de desbetreffende kaarten.

Wat is het doel van het spel?
Het doel van het kaartspel pesten is om alle zeven kaarten die je bij aanvang van het spel krijgt, zo snel mogelijk weg te werken. De speler die als eerst alle kaarten heeft weggespeeld, wint het potje.

Wat is het thema van het spel en hoe komt dit tot uitdrukking in de game?
Het thema is actie. Je bent fysiek bezig met het kaartspel. Het spel zorgt voor adrenaline door de pestkaarten en de drang om te winnen.

Hoe komt de gameplay tot uitdrukking?
Je bent zelf fysiek bezig met het spel. De middelen voor het spel heb je in je handen en je tegenstanders zitten tegenover je.

Waar zit de meaningful play in het spel?
Je doet het om reactie te krijgen van je tegenstanders. Dit geeft je voldoening en maakt het leuk.

Hoe is het spel verloop? (Leg uit aan de hand van een tekst)
Iedere speler heeft bij het starten van het spel 7 kaarten gekregen, die hij of zij niet aan zijn/haar tegenstanders mag laten zien. Er is een dichte stapel kaarten in het midden van de tafel, waar ieder een kaart van af mag pakken wanneer diegene vast loopt. Naast de dichte stapel kaarten heb je een aflegstapel. Hier worden de kaarten van de spelers op neergelegd. Het spel begint hier met één open kaart. Degene, die begint legt hier een kaart op met hetzelfde icoon of dezelfde cijfer. Er zijn ook pestkaarten waar je degene, die na jou aan de beurt is mee kan ‘pesten’ :

Twee: Je pakt 2 kaarten van de trekstapel.
Zeven: Jij bent nog een keer aan de beurt (zeven blijft kleven).
Acht: Wacht. Diegene na jou slaat een beurt over.
Boer: Jij mag de kleur bepalen van de volgende kaart, die gespeeld gaat worden.
Joker: Degene na jou moet 5 kaarten van de trekstapel pakken.

Welk soort mensen houd van dit soort spel? Leg uit waarom je dit denkt
Mensen, die over het algemeen veel tijd te besteden hebben, omdat het spel aardig wat tijd zou kunnen kosten. Ik denk hier persoonlijk aan ouderen bij. Daarnaast is het spel perfect voor jongeren/studentenfeesten. Uit ervaring weet ik, dat het spel vaak tijdens huisfeesten gespeeld word, omdat er ook veel adrenaline bij komt kijken, wanneer het snel gespeeld word.

Wat is de doelgroep?
Een specifieke doelgroep heeft dit spel niet. Het spel is voor jong en oud.

Waarom zou dit spel succesvol kunnen zijn?
Het spel is succesvol, omdat iedereen een keer zou kunnen winnen. Wie er wint weet je pas wanneer je het speelt. Dit maakt het spel aantrekkelijk. Het spel is verder nooit hetzelfde en vals spelen kan nauwelijks. Ook zorgt het spel voor enthousiasme en adrenaline. Het speelt dus in op de emoties van de spelers.





1 tegen 100

Hoe zou je de gebruiksaanwijzing kunnen verbeteren?
Over het algemeen vind ik de spelregels best duidelijk. Misschien zou je het nog meer kunnen verduidelijken door er bijvoorbeeld afbeeldingen aan toe te voegen van de desbetreffende onderdelen.

Wat is het doel van het spel?
De speler probeert door het goed beantwoorden van quizvragen in verschillende categorieeën al zijn 100 (fictieve) tegenspelers weg te spelen en zoveel mogelijk geld te verdienen.

Wat is het thema van het spel en hoe komt dit tot uitdrukking in de game?
Quiz. Er worden als het waren tientallen vragen gesteld, die je moet beantwoorden. Dit is waar het spel om draait.

Hoe komt de gameplay tot uitdrukking?
Het is een bordspel, waar jij centraal staat. Fictief heb je 100 tegenstanders, die je weg moet werken. De fictieve 100 tegenstanders zijn in dit geval de spelers waarmee je het speelt (het word onderverdeeld).

Waar zit de meaningful play in het spel?
De meaningful play in het spel zit in het testen van je eigen kennis en het uitbreiden van je kennis. Het is bevredigend om slimmer te worden of erkenning te krijgen voor je kennis.

Hoe is het spel verloop? (Leg uit aan de hand van een tekst)
De spelleider noemt het onderwerp van een vragenkaart. De kandidaat moet nu kiezen voor een makkelijke of een moeilijke vraag. De spelleider leest vervolgens de gekozen meerkeuzevraag voor met de antwoordmogelijkheden A, B of C. De kandidaat legt in het geheim het antwoordkaartje met zijn gekozen antwoord (A, B of C) terzijde. Nu moet elke tegenspeler achter zijn zichtscherm al zijn fiches verdelen over de antwoordmogelijkheden. Elke speler mag zelf weten hoe hij zijn fiches neerlegt. Vervolgens geeft de spelleider het juiste antwoord.
Als de kandidaat de vraag fout heeft beantwoord, is de ronde direct afgelopen. Als het antwoord goed is, laat elke tegenspeler zijn inzet zien. Voor elk tegenspeler-fiche dat bij een fout antwoord staat, wordt de pion op het scorespoor één vakje vooruit gezet. Het verdiende geld wordt uitgekeerd. De weggespeelde fiches worden uit het spel genomen. Nu wordt de volgende vraag gesteld.
De kandidaat kan tijdens het spel driemaal een escapekaart inzetten. Een escape wordt ingezet nadat de vraag en de antwoordmogelijkheden zijn gegeven. De kandidaat hoeft de vraag nu niet te beantwoorden, maar zijn tegenspelers wel. Bij het inzetten van de eerste escape-kaart moet de kandidaat 25% van zijn verdiende geld inleveren. Bij de tweede 50% en bij de derde 75%. De kandidaat kan ook een verdubbelaar inzetten: het verdiende geld voor een goed antwoord wordt verdubbeld.

Welk soort mensen houd van dit soort spel? Leg uit waarom je dit denkt
Het is een perfect spel voor een gezin met wat jongere kinderen. Ook ouderen zouden dit leuk vinden. Dit omdat het gaat over het verbreden van je kennis en omdat het een erg tijdrovend spel is.

Wat is de doelgroep?
Een speficiek doelgroep heeft dit spel niet. Iedereen van elke leeftijd zou het kunnen spelen. Het is voor jong en oud.

Waarom zou dit spel succesvol kunnen zijn?
Het spel zou succesvol kunnen zijn, omdat het vernieuwend is en gebaseerd is op een televisieprogramma. Dit is aantrekkelijk voor de wat jongere mensen. Ook verbreed het je kennis en/of laat het zien over hoeveel kennis je al beschikt. Iedereen vind het stiekem leuk om zijn of haar eigen kennis te testen.

 


Runescape

Hoe zou je de gebruiksaanwijzing kunnen verbeteren?
De spelregels, die op internet te vinden zijn gaan over het algemeen meer over de privacy van de spelers en over de software. Je zou dit kunnen verbeteren door wat meer uitleg te geven over het spel zelf. Hierbij bedoel ik bijvoorbeeld een gebruiksaanwijzing voor verschillende icoontjes, knopjes, buttons, wapens, kleding, handelingen en dergelijke.

Wat is het doel van het spel?
Een specifiek doel heeft dit spel niet. Het heeft wel een missie. De missie is je eigen karakter te verbeteren en sterker te maken. Dit doe je door nieuwe dingen te ontdekken en door quests te voltooien.

Wat is het thema van het spel en hoe komt dit tot uitdrukking in de game?
Het thema is avontuur en actie. Je leeft in een virtuele wereld waar je op pad moet gaan om beter te worden. Dit hoort bij het avonturieren. Soms moet je wat geweld gebruiken om verder te komen. Vandaar, dat actie er ook bij komt kijken.

Hoe komt de gameplay tot uitdrukking?
Het spel is één grote wereld waar je in contact bent met mensen van over de hele wereld. Alle karakters, die je er ziet lopen zijn gekoppeld aan een echt persoon. Je kunt met deze mensen chatten en bevriend worden.

Waar zit de meaningful play in het spel?
De meaningful play zit in de ontwikkeling van je karakter. Het sterker en beter zien worden van je karakter geeft voldoening en maakt het onbewust verslavend.

Hoe is het spel verloop? (Leg uit aan de hand van een tekst)
Je start met het creëren van een karakter. Hiermee ga je op avontuur. Door middel van bepaalde handelingen krijg je bepaalde voorwerpen/kledingstukken etc. Ook kun je hierdoor sterker worden. Je bouwt ervaring op door naar verschillende plekken te gaan en quests te voltooien. Eigenlijk gaat het proces eindeloos door. Je zult je karakter dus eigenlijk alleen maar sterker moeten maken en moeten ontwikkelen door middel van het doen van bepaalde dingen.

Welk soort mensen houd van dit soort spel? Leg uit waarom je dit denkt
Mensen, die houden van virtuele uitdaging houden van dit spel. Je moet er wel heel erg de tijd voor nemen om je karakter te ontwikkelen en beter te maken. Over het algemeen vinden jongeren het aantrekkelijk. Dit kun je zien aan de vormgeving. De virtuele wereld beschikt over oneindig veel details. Het is modern en past bij de jongerencultuur. Dit wil natuurlijk niet zeggen, dat de wat oudere mensen dit spel niet spelen.

Wat is de doelgroep?
Eigenlijk zou iedereen het spel kunnen spelen. Omdat er toch wat geweld bij komt kijken is het niet bedoeld voor kinderen onder de 12 jaar.

Waarom zou dit spel succesvol kunnen zijn?
Het spel is een succes, omdat de uitdagingen en upgrades eindeloos zijn. Je wordt alleen maar sterker en beter. Verder weet je nooit wat erna komt. Dit prikkelt de nieuwsgierigheid van de speler en zorgt uiteindelijk toch een beetje voor verslaving. De speler zou niet kunnen en of willen stoppen met ontdekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *